Osteopathie

Osteopathie

Osteopathie voor paarden is gebaseerd op de principes van de humane osteopathie, maar dan vertaald naar de anatomie en fysiologie van het paard.

Door gebruik van specifieke manuele technieken, grondige kennis van anatomie en biomechanica, gebruik van het eigen lichaamsgewicht van het paard en zijn reflexen is het mogelijk om op een zachte gerichte manier zonder dat je hier sterk voor moet zijn een paard kan mobiliseren en manipuleren om zo het paardenlichaam de optimale bewegingsvrijheid te geven.

Osteopathie richt zich op de mobiliteit en balans van het volledige lichaam. Het is een streven naar optimale homeostase van het lichaam en de ideale beweeglijkheid van spieren, gewrichten, organen, fascia,… Enkel wanneer we die perfecte mobiliteit en balans vinden kan een paard optimaal presteren. Echter door bepaalde interne of externe factoren zoals stress, ziekte, trauma, ontstekingen, operaties, onevenwichtige voeding, een slecht passend zadel etc. kan het weefsel zijn bewegelijkheid verliezen.

Wanneer er een bewegingsbeperking of bewegingsvermindering optreedt spreken we van een blokkade. Deze blokkades belemmeren de ideale flow van het lichaam. De lichaamsvloeistoffen zoals bloed en lymfe voeren niet meer voldoende voedingsstoffen aan maar ook de afvoer van afvalstoffen laat te wensen over. Zelfs het zenuwstelsel kan worden overprikkeld en geïrriteerd raken door een blokkade. Het is daarom altijd erg belangrijk om blokkades, hoe klein dan ook, steeds zo snel mogelijk op te sporen en te verhelpen.

Blokkades zijn dikwijls de basis voor fysiek ongemak, pijn of andere klachten. Hierdoor gaat het lichaam op zoek naar een manier om hiermee om te gaan, om dit ongemak te compenseren. Door de opstapeling van verschillende compensaties en decompensaties in het lichaam zullen er op den duur meerdere klachten ontstaan. Het is daarom erg belangrijk om de basisklacht te onderzoeken en deze zo snel mogelijk op te lossen.

Osteopathie voor paarden is relatief nieuw. Het is de Franse dierenarts Dominique Giniaux die wordt gezien als de grondlegger voor de paarden osteopathie. Hij is degene die als een van de eerste personen rond 1980 de principes van de humane osteopathie vertaald heeft naar de de anatomie en fysiologie van het paard. 

Voor meer informatie: info@uniques.be