Sportmassage

Sportmassage

Flexibiliteit, balans en soepele spieren

Ook paarden hebben soms last van spierpijn. Dit kan komen door een intensieve training, een gekke uitspatting op de wei, stress, een verkeerde beweging, verzuring, voeding,… Massage zorgt voor een verbeterde doorbloeding, hierdoor zullen de spieren snel soepeler en flexibeler aanvoelen.

Voor alle paarden

Een sportmassage is goed voor alle paarden. Zeker voor paarden die last hebben van gespannen spieren. Deze spanning uit zich dikwijls in een scheef paard, een paard dat liever naar de ene kant buigt dan naar de andere, een paard dat liever een bepaalde galop verkiest of net iedere keer omwisselt. Springpaarden doen dit dikwijls net voor de sprong. Paarden die a-symmetrie vertonen en daardoor 1 been net iets hoger dragen dan het andere. Sommige paarden hebben zoveel spanning in hun rug dat je er maar moeilijk op kan doorzitten of gaan hierdoor in protest door te bokken of te steigeren.

Een typische locatie waar veel spierspanning opbouwt is rond de schouderbladen. Dikwijls zie je dat 1 schouder net iets hoger staat dan de andere, of 1 kant die meer bespiering heeft. Dit kan diverse oorzaken hebben:

  • stress (paarden die zich groot oprichten),
  • training (vooral training op schoft lift, het hoger dragen van de borstkas, wijken,…)
  • schrapen (voor aandacht, stress, naar buiten willen,…)
  • ongelijke voeten
  • ….

Ook veel voorkomend is spanning en stijfheid in de lage onderrug en achterhand. Dikwijls merk je dat je je paard “er niet goed onderkrijgt”, dat hij kracht en afzet mist in de achterbenen, dat je paard precies uit 2 delen bestaat, een voorkant die goed gaat en een achterhand die eerder passief volgt, je ziet dat 1 heup net iets hoger staat dan de andere, of 1 kant die meer bespiering heeft, paarden die in kruisgalop springen,…

Voorkom blessures!

Voorkomen is beter dan genezen. Een sportmassage op regelmatige tijdstippen werkt preventief. Te strakke en/of te stijve spieren zorgen immers voor een verhoogd risico op blessures. Wacht niet te lang, wacht niet tot je paard mankt. Paarden kunnen jammer genoeg niet praten maar toch kunnen ze ons een heleboel duidelijk maken door hun gedrag. Paarden die ongewenst gedrag vertonen of ergens tegenaan lopen in de training willen je dikwijls iets duidelijk maken. Misschien kan je daaruit niet afleiden wat het probleem dat ook effectief is maar contacteer dan een specialist die je meer raad kan geven of je in de juiste richting kan helpen.

Specifiek voor sportpaarden

Voor paarden in de sport wordt er meestal een wekelijks of maandelijks schema opgesteld dat rekening houdt met hun wedstrijdagenda. Indien er meerdaagse wedstrijden zijn kan er ook op locatie van de wedstrijd gemasseerd worden. Ook voor FEI evenementen is dit mogelijk aangezien ik door FEI erkend werd als “FEI permitted therapist”

Voor of na het rijden?

Paarden kunnen in principe zowel voor als na het rijden gemasseerd worden. Doch maak ik hier wel een onderscheid tussen sport en recreatie. Sportpaarden die op regelmatige basis (minstens 1x per maand) gemasseerd worden kunnen voor “de grote wedstrijd” gemasseerd worden om de laatste puntjes op de “i” te zetten, dit in samenspraak met ruiter en trainer. De spieren krijgen hierdoor meer zuurstof, hebben een langer uithoudingsvermogen en ze kunnen net dat ietsje meer dat mogelijks voor een overwinning zorgt of niet. Net die ene extra korte bocht, het laatste spurtje naar de finish, net dat ietsje meer symmetrie en souplesse,…. In alle andere situaties masseer ik liever na het rijden zodat je paard nadien in alle rust bij voorkeur op de wei kan ontspannen. Indien je voor de massage je paard zou willen rijden of beweging geven (dit is niet nodig) zorg dan dat je paard volledig is afgekoeld, uitgestapt, op adem en droog is.

Wanneer niet?

Indien je paard ziek is kan het niet gemasseerd worden. Gelieve dit steeds zo snel mogelijk door te geven. Denk aan droes, zware verkoudheid, koorts,… Heeft je paard kankergezwellen, hart- of lever problemen, is ze drachtig, recent een operatie of koliek gehad…. Overleg dan met je dierenarts.

Bij interesse, mail nu!